Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Weidebeheer

In dit dossier verzamelen we informatie over het beheer van de wei voor paarden, schapen en koeien. De artikelen gaan over herstel van graslanden, bemesten, en de afvoer van water.

Nieuws over Weidebeheer

14 oktober 2015 - 21:17

Gevarieerd grasland goed bestand tegen extremen

Grasland met een grote variëteit aan plantensoorten is weerbaarder tegen verstoringen door klimaatverandering die gepaard gaat met extreme droogte of natheid. Dat bewijst een vergelijkende studie van een internationaal team, waaronder onderzoekers van Wageningen University, gepubliceerd in Nature.  
15 juni 2015 - 13:52

Mengsel gras en rode klaver ideaal voor…

Aan een mengsel van gras en rode klaver kleven eigenlijk alleen maar voordelen, althans voor runderen: het levert ruwvoer op met een hoger eiwitgehalte, het is goed voor de kwaliteit van de bodem (meer wormen) en bijen en hommels hebben er baat bij.  

Artikelen over Weidebeheer

28 april 2016 - 10:31

Bodem van levensbelang voor gezond grasland

Percelen die jarenlang door boeren zijn gebruikt, vertonen allerlei gebreken. Dergelijke percelen laten zich lastig omvormen tot een gezond grasland.
26 oktober 2015 - 13:09

Klaver in de wei

Een wei met grassen en een klein aandeel weideklaver geeft een hogere voedingswaarde, een betere spijsvertering en een natuurlijker bodemleven.
22 maart 2015 - 11:24

Watermanagement in de wei

In de wei kan een hoosbui maar ook aanhoudende regenval voor veel problemen zorgen. Volgens de weermannen moeten we ons voorbereiden op extremen: tijd om eens wat aan watermanagement te doen.
14 maart 2015 - 09:47

Kalk, een waardevolle voedingsstof voor de grond

Als de grond verzuurt, daalt de pH-waarde. Dan kan het nodig zijn extra kalk toe te dienen. Maar wanneer doe je dat, hoe vaak, hoeveel en met welk product? Kalkexpert Jaap Gaastra van Vitasol geeft antwoord
heermoes
19 mei 2010 - 15:46

Heermoes net als kruiskruid giftig voor vee

Jacobskruiskruid vormt al enige tijd vooral een bedreiging voor paarden en runderen, die de plant in droge vorm (hooi) niet herkennen en er langzaam door vergiftigd raken. Ander gevaarlijk plantje is heermoes, ook wel paardenstaart genoemd.
Bekalken weiland
05 maart 2010 - 14:12

Van knollenveld tot grasland (4)

In het najaar ligt in de wei het accent op onderhoud. Gedurende de zomermaanden zijn wellicht problemen aan het licht getreden, zoals de opkomst van ongewenste kruiden en grassen. Die ‘’indringers’’ vestigen zich vaak op beschadigde plekken.
meerdere dieren in de wei
05 maart 2010 - 14:08

Van knollenveld tot grasland (3)

Je ziet het niet vaak: koeien in de wei met een paard, geiten met ezels, of paarden met schapen. Niet elke combinatie is ook even gewenst, toch kan het houden van verschillende diersoorten - tegelijk of afwisselend – een heilzame uitwerking hebben op het grasland.
Ruige mest
05 maart 2010 - 14:06

Van knollenveld tot grasland (2)

Hobbyisten hebben het niet zo op mest. Nergens voor nodig, zo redeneren ze. Toch gaat ook hun grasland in de loop der jaren langzaam achteruit.
graslandmanagement
05 maart 2010 - 14:03

Van knollenveld tot grasland (1)

Overbegrazing, onderbegrazing – er komt een moment dat een weiland z’n beste tijd heeft gehad. Zuring, distels, jacobkruiskruid, klaver en brandnetels krijgen de overhand, voedzame grassen delven het onderspit. Het grasland degenereert tot knollenveld.