NIEUW: Varkensboek

Voeding van varkens

Laatst gewijzigd: di, 21/03/2017 - 10:19
Varken eet varkensgras

Voeren doe je met je ogen. Dat geldt voor alle landbouwhuisdieren, maar in het bijzonder voor varkens. Ze worden gauw te dik, en dat kan allerlei gezondheidsproblemen met zich meebrengen. Om ze goed te kunnen voeren, moet het Gewicht van het varken worden vastgesteld. De ideale conditie voor een varken is als je de ribben kan voelen, maar niet kan zien.
Brood is voor varkens een echte dikmaker. Zeugenbrokken voor minivarkens zijn om dezelfde reden eveneens af te raden. In gewoon varkensvoer zitten makkelijk verteerbare koolhydraten en daar krijgen dit soort dieren vrij snel dunne mest van (kijk maar bij de varkensbedrijven, daar is de mest eigenlijk altijd aan de dunne kant). Daarom is er speciaal voer voor hobbyvarkens ontwikkeld, dat meer ruwe vezel bevat, een lager vetgehalte en een lager eiwitgehalte dan het standaard varkensvoer. Varkenshouders kunnen ook hun eigen mix maken van 'gewoon' varkensvoer, met daarnaast gerst (geen andere granen) en veel groen.

Door varkens weinig te eten te geven, worden ze weliswaar niet snel te dik, maar ze kunnen daardoor wel te weinig voedingsstoffen binnen krijgen, een onverzadigd gevoel hebben of gedragsafwijkingen ontwikkelen omdat ze te weinig te doen hebben. Het rantsoen aanvullen met ruwvoer is daarom aan te bevelen. Gras, goed hooi en groente zijn goede voedingsmiddelen voor varkens.

Varkens mogen nooit keukenafval (swill) gevoerd krijgen. Dit is bij de wet verboden. Het voeren van aardappelschillen en rauwe aardappel wordt sterk afgeraden. Dat geldt ook voor allerlei zoetigheid.
Geef varkens gerust fruit, maar slechts heel af en toe en erg weinig. Let erop dat de kwaliteit zo is dat u het zelf ook zou durven op te eten.

Varkens kunnen grote hoeveelheden water verstouwen. Zorg daarom dat er altijd voldoende water beschikbaar is.

Meer over voeding van varkens:

Voedingsadviezen:


Gerelateerde onderwerpen:


Terug naar:

Reacties

In Arnhem gaan ze horecakeukenafval voeren aan varkens die dan weer in d ehoreca terecht moeten komen. Dat mag dus niet. "- Varkens op een weitje in de stad voeden met het groenafval van horecazaken in de binnenstad. En dat vlees dan uiteindelijk terug zien op het bord in dezelfde restaurants. Een circulair systeem dat Arnhemmer Steven Koster (47) start. Hij heeft sinds kort 6.000 vierkante meter grond toegewezen gekregen bij ziekenhuis Rijnstate. Daar lopen over een paar weken scharrelvarkens." De Gelderlander 25-02-2017

Reactie toevoegen