Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Hilda 344 laat dankzij moderne techniek 15 embryo's na

Ingediend door jinke op 26 februari 2017 - 12:02
Blaarkop Hilda 344

De imposante Blaarkop Hilda 344 kan, ook al leeft ze niet meer, nog vijftien nakomelingen op de wereld zetten. Bijna 12 jaar was ze, rijp voor de slacht. Danzkij moderne technieken blijven de genen van deze zeldzame koe behouden.

De unieke eigenschappen van deze grote raszuivere Blaarkop met een hoogtemaat van zeker 150 cm mochten echter niet verloren gaan, vond fokker Jan Wieringa, werkzaam op boerderij Veld & Beek in Doorwerth.

In de Blaarkiopper staat beschreven hoe tijdens de slacht de eierstokken zijn verwijderd en in een warme transportvloeistof naar het IVP-lab van CRV in Terwispel gebracht.  In het laboratorium zijn uit alle zichtbare eiblaasjes de eicellen gewonnen. De eicellen zijn na 20 uur rijpen bevrucht met het sperma van genenbank-stier Adriaan (Vincent x Italie’s Leendert). Zeven dagen later hadden 15 van de 91 eicellen zich ontwikkeld tot een embryo. Vijf embryo’s waren van 1e klasse kwaliteit en 10 van 2e klasse kwaliteit. De 15 embryo’s zijn vervolgens ingevroren en worden in de Genenbank van het Centrum Genetische Bronnen bewaard bij -196 °C in vloeibare stikstof, totdat ze in een draagmoeder geïmplanteerd kunnen worden.

De Blaarkopper, het blad van de Blaarkopstichting, heeft meer heuglijk nieuws te melden. Het aantal melkproductieve Blaarkoppen is aanzienlijk toegenomen. Het aantal blaarkoppen met tenminste 87%G steeg van 752 stuks naar 823. Een toename met 9,4%. Het dieptepunt qua aantal was het jaar 2005-2006 met 573 stuks. In precies 10 jaar tijd is er dus sprake van een stijging van 43,6%, aldus de Blaarkopper.

Redactie Levende Have

 

Dossier

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.