Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Kleurrijk overzicht van de geschiedenis van de kip

Ingediend door jinke op 17 maart 2017 - 12:09
Het Centrum voor Genetische Bronnen (CGN) heeft een kleurrijk overzicht gemaakt van de geschiedenis van de kip.  Geen dik boek, maar een vrolijke brochure die de genetische diversiteit van deze diersoort onder de aandacht brengt. De brochure laat zien hoe waardevol de Nederlandse rassen zijn. Hanensperma van alle rassen is opgeslagen in de genenbank van het CGN. Behoud van de genetische diversiteit is van groot belang nu de commerciele sector nog maar een paar zuivere lijnen in stand houdt.
 
DNA-onderzoek wijst uit dat de Nederlandse rassen genetisch duidelijk verschillend zijn van commerciële lijnen van fokkerijorganisaties. Nederlandse rassen bevatten erfelijke eigenschappen die bij de commerciële lijnen niet (meer) voorkomen. Naast de cultuurhistorische en recreatieve waarde, blijken de oude rassen hun economisch bestaansrecht niet geheel verloren te hebben en dragen ze bij aan behoud van een brede genetische basis voor de toekomst, aldus de brochure.
 
In de genenbank van het CGN ligt het genetisch materiaal van de Nederlandes hoenderrassen veilig opgeslagen in vloeibare stikstof.
 
Redactie Levende Have