Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Maatregelen vogelgriep ingetrokken

Ingediend door jinke op 19 april 2017 - 17:30

De overheid heeft de maatregelen ter bescherming van pluimvee tegen vogelgriep ingetrokken. Het hobbypluimvee hoeft niet meer te worden afgeschermd, het tentoonstellingsverbod is van de baan.

De laatste uitbraak was op 23 maart bij een hobbypluimveehouder. De laatste keer dat er een besmette wlde voge werd aangetroffen was op 15 maart. Volgens de deskundigengroep dierziekten, die de staatssecretrais van Economische Zaken adviseert, is het gevaar geweken. 

Voor commercieel pluimvee geldt nog wel een aantal hygienemaatregelen. Deze verkleinen de insleep van allerlei ziektes in de stal. Alle overige maatregelen, zoals het verbod op tentoonstellingen met risico-vogels en het verplichte één-op-één vervoer van of naar eenden- en kalkoenenbedrijven, worden ook ingetrokken. De landelijke maatregelen hebben ruim 5 maanden geduurd. 

In de periode 9 november 2016 tot en met 19 april 2017 zijn er acht pluimveebedrijven en één commerciële vogelhandelaar met vogelgriep besmet en in totaal zijn 15 bedrijven geruimd. In totaal zijn er 727.500 vogels geruimd; daarvan waren het 503.000 kippen, 217.900 eenden en 6600 andere vogels. Preventief zijn er 335.000 kippen gedood, zo maakt  het ministerie van Economische Zaken bekend.

Redactie Levende Have

Dossier

Comments

Ingediend door vaneldijk op 19 april 2017 - 20:34

Wat fijn dat ze weer los mogen! ! Heeft ook lang genoeg geduurt

Idioot eigenlijk, ik woon net ov er de grens en bij ons mochten ze allang naar buiten.......
Alleen de professionele bedrijven hadden andere regels, die weet ik niet......