Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Risico op besmetting vogelgriep via wilde vogels neemt af

Ingediend door jinke op 28 februari 2017 - 17:19
De deskundigengroep dierziekten stelt dat er ten opzichte van een maand geleden een verlaagd risico is op besmetting met vogelgriep vanuit wilde watervogels. In week 7 iwas er sprake van een daling in het aantal besmette wilde vogels. De komende weken moet duidelijk worden of deze daling doorzet.

De vogelgriepexperts hebben op 22 februari met elkaar overlegd en hun bevindingen aan het ministerie van Economische Zaken bekend gemaakt. Staatssecretaris Van Dam heeft nog niet besloten tot het opheffen van de ophokplicht, ook al wordt daar vanuit het bedrijfsleven sterk op aangedrongen.
 
In de vondsten van besmette wilde vogels in Europa zijn twee pieken waar te nemen, één in november-december en één eind januari - begin februari, aldus de deskundigengroep.  De totale aantallen watervogels aanwezig in Nederland zijn het hoogst midden in de winter
en nemen daarna geleidelijk af (al zijn per vogelsoort afwijkingen van dit patroon mogelijk).
De groep heeft ook gekeken naar de risico op besmetting van bedrijven onderling binnen de EU. Dat risico is onveranderd ten opzichte van 23 januari. Er is nog geen echte trendbreuk in de data. Hoewel er in Europa een licht dalende tendens is ingezet, zijn er nog steeds ‘hotspots’ zoals Zuidwest Frankrijk. Ook in Duitsland worden nog steeds uitbraken gemeld, aldus de deskundigengroep in haar verslag.
 
Redactie Levende Have
Dossier

Comments

Ingediend door vaneldijk op 07 maart 2017 - 10:57

Kunt u mij zeggen of de ophokplicht nog geldt voor hobbydieren? Bij mij aan de overkant lopen de kippen van een hobbyist in het weiland waar veel vogels en zwanen zitten. Met vriendelijke groet, Ria Smeman. Het betreft hier Zwartemeer in Drenthe.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.