Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

SZH begint actie voor de polderpanda

Ingediend door jinke op 09 april 2017 - 09:34

De Stichting Zeldzame Huisdierrassen is een reddingsactie begonnen voor de met uitsterven bedreigde Groninger Blaarkop, ook wel ''polderpanda'' genoemd. Er is €36.000 nodig om koeien te redden die anders naar de slacht gaan.

De Stichting kwam onlangs in aanraking met een broerenbedrijf in Groningen, waar 74 Blaarkoppen lopen. Op een totale populatie van 2190 Blaarkoppen een aanzienlijk aantal. De boer wil stoppen met het melkveebedrijf, maar de Blaarkoppen kunnen nergens naar toe vanwege de fosfaatregeling. Die schrijft voor dat melkveehouders die gebruik maken van een zogeheten stoppersregeling, hun dieren moeten afvoeren naar de slacht. Dit zou betekenen dat er voor de populatie zeer waardevolle dieren verloren gaan.

Een welgestelde boerenfamilie in Groningen heeft zich nu gemeld om 60 Blaarkoppen over te nemen, maar daar staat vanwege diezelfde fosfaatregeling een fikse boete op. De actie van de SZH is opgezet om de ''welgestelde boerenfamilie'' financieel te ondersteunen. Tegelijkertijd is de actie gericht tegen de fosfaatregeling zelf. De SZH vindt dat er onderscheid moet worden gemaakt tussen Holsteiners en koeien van zeldzame rassen. Houders van zeldzame rassen hebben part noch deel aan het fosfaatprobleem, lees mestoverschot. 

''Afgelopen week en ook deze week zijn er al zeldzame Lakenvelders, Brandroden, Blaarkoppen en andere bedreigde runderrassen geslacht als gevolg van deze nieuwe fosfaatregelgeving en de stoppersregeling voor melkveehouders. Dit ‘opruimen’ van Nederlands levend erfgoed moet per direct stoppen'', aldus de SZH.
De SZH is ook in overleg met staatssecretrais Van Dam over een oplossing. Van Dam heeft toegezegd komend week uitsluitsel te geven, zo meldde 1 Vandaag (zie video vanaf 20.33 min).

Klik hier voor de crowfundingsactie.
 

Redactie Levende Have

Dossier

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.