Vogelgriep bij hobbypluimvee, afschermplicht blijft van kracht

De afgelopen dagen is op twee plaatsen vogelgriep vastgesteld bij hobbypluimvee: in Medemblik en in Bemmel. Deze gevallen duiden erop dat het virus H5N8 nog in ons land aanwezig is. Al het pluimvee op de besmette locaties is geruimd.

Ook bij wilde vogels wordt nog vogelgriep aangetroffen. In Duitsland hebben zich eveneens weer nieuwe uitbraken voorgedaan, bij kalkoenen. Al deze ontwikkelingen leiden ertoe dat de ophok- en afschermplicht voorlopig van kracht blijven, zo heeft staatssecretaris Van Dam aan de Tweede Kamer bekend gemaakt. ''De komende weken zal ik de situatie blijven volgen, ook in overleg met de deskundigen, om te bezien hoe lang verlengen van de ophokplicht veterinair gezien nodig is'', aldus Van Dam. Inmiddels zijn alle toezichtsgebieden opgeheven. De laatste besmetting bij commercieel pluimvee dateert van 25 december 2016.

Redactie Levende Have

Actuele kaart met plaatsen waar het virus H5N8 is aangetroffen: rood betreft wilde vogels en hobbypluimvee, paars betreft commerciele bedrijven.

Dossier: 

Reacties

Zijn alle vogels van de hobbyboer ook geruimd?

Ja, alle vogels zijn geruimd.

Beste mensen,
Ben zelf beheerder van dierenweide Woubrugge in Zuid-Holland.
Zie hier in de regio bij hobby boertjes alle kippen gewoon buiten lopen.
Mijn vraag is waarom ziet een inspectie dit niet of knijpen we maar een oogje dicht.
Ik heb de kippen alle weken al binnen en betaal ons eigen scheel aan kippenkorrels.
Graag uw reactie,
Groet, JM

Mijn krielkippen zitten opgehokt, maar musjes en andere kleine vogeltjes proberen graantjes mee te pikken van het kippenvoer. Ze slagen erin door het gaas heen in de kippenren te komen. Moeten deze kleine vogeltjes uit de ren geweerd worden?

Ik heb gelezen van niet.....

ik dacht dat wanneer er geen nieuwe uitbraak meer is , dat dan na 30 dagen alles weer word vrijgegeven.
deze laatste update is van 28-01-2017. hoe zit dit dan ?

Reactie toevoegen