Wormbestrijding

Resistentie tegen ontwormingsmiddelen neemt toe
Bij schapen en geiten neemt de resistentie tegen ontwormingsmiddelen toe. Gebleken is dat deze middelen steeds minder bescherming bieden. Bovendien hebben deze middelen een schadelijke invloed op het milieu.
Binnen en buiten Nederland is er veel onderzoek gedaan naar een duurzame wormbestrijding met zo min mogelijk gebruik van ontwormingsmiddelen. Frequent en routinematig ontwormen van alle dieren is volgens de huidige inzichten achterhaald. Er zijn andere manieren om worminfecties bij schapen en geiten te voorkomen, zoals geregeld omweiden en het uitvoeren van mestonderzoek. Dit dossier biedt geïnteresseerde schapen- en geitenhouders en houders van runderen een overzicht van de laatste inzichten op het gebied van de wormbestrijding. 

Gratis te downladen:  Syllabus: Wormen bij schapen en geiten

Nieuws over Wormbestrijding

05/10/2016 - 18:01
Sommige diergeneesmiddelen zijn al bij zeer lage concentraties giftig voor het waterleven. Daardoor vormen enkele veel gebruikte middelen mogelijk een probleem voor de waterkwaliteit. Dit betreft vooral middelen tegen wormen in maag en darmen en insecten. 
18/07/2016 - 09:34
De Gezondheidsdienst voor Dieren ziet de laatste tijd steeds meer lammeren met bloedarmoede ten gevolge van de rode lebmaagworm. Ook bij mestonderzoek blijkt dat schapen last hebben van ernstige worminfecties in maag en darmen.

Artikelen

02/11/2010 - 14:59

Bij schapen, geiten en runderen komen meer dan 20 soorten maagdarmwormen voor. Of deze wormen schadelijk zijn, hangt af van de hoeveelheid wormen en van de soort.

31/10/2010 - 11:46

Om de invloed van wormen te kunnen begrijpen moeten we enig inzicht hebben in de bouw en functie van het maagdarmkanaal van schapen, geiten en runderen. Deze drie diersoorten zijn herkauwers. Ze vermalen het voedsel grof in de bek, laten het speeksel erop inwerken en verkleinen het vervolgens door herkauwen.

Ze beschikken over drie voormagen:

07/02/2016 - 15:48

Wil je alle informatie over maag-darmwormen bij schapen en geiten in een handig naslagwerk? Download dan de syllabus: Wormen bij schapen en geiten. 

02/11/2010 - 15:59

De volgende soorten wormen doen zich voor bij schapen en geiten: rondwormen, lintwormen en platwormen. (Zie ook bijlage voor een overzicht).

31/10/2010 - 11:29

Wormen komen over de hele wereld voor. Veel soorten leven parasitair, dat wil zeggen: ze hebben een gastheer nodig. Deze wormen hebben een week, langwerpig lichaam en meestal een geringe lengte van enkele millimeters tot centimeters. Er zijn echter ook uitzonderingen die meer dan 10 meter lang kunnen worden, zoals de runderlintworm.

02/11/2010 - 20:17

Volwassen dieren hebben meestal voldoende weerstand tegen wormen opgebouwd. Bij duurzame wormbestrijding is het doel niet om de dieren wormvrij te maken, maar om een evenwicht te bereiken tussen wormen, de omgeving en de dieren.

02/11/2010 - 20:21

De hoeveelheid eitjes en larven in de wei is afhankelijk van het weer, seizoen en klimaat, bodemleven, veedichtheid. Of dieren last hebben van wormen is ook afhankelijk van hun weerstand. Ook is er een verschil tussen lammeren en volwassen dieren. Het ene ras heeft er meer last van dan het andere, en tenslotte telt de conditie van een dier nog mee.

14/11/2010 - 17:27

Ontwormingsmiddelen worden, afhankelijk van de werkzame stof, ingedeeld in 3 groepen. Er zijn verschillende toedieningswijzen: oraal, als pil, als vloeistof of onderhuidse injectie.

14/11/2010 - 17:50

Als de gevoeligheid voor een bepaald bestrijdingsmiddel sterk is afgenomen, spreekt met van resistentie. Zo zijn sommige wormsoorten resistent geworden tegen bepaalde wormmiddelen.

14/11/2010 - 17:18

Belangrijk is om altijd goed naar de dieren te kijken. Zijn ze alert? Vertonen ze het normale kuddegedrag? De volgende waarnemingen aan de dieren kunnen wijzen op een worminfectie:

Pagina's