Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Bloedluis

Bloedluis is de meest voorkomende parasiet bij kippen. Elke kippenliefhebber kan er wel over meepraten. Bestrijding van de bloedluizen vergt het nodige doorzettingsvermogen. Er zijn verschillende manieren om deze vervelende rode bloedmijten uit het hok te krijgen. Vandaar dit dossier.

Nieuws over Bloedluis

09 augustus 2016 - 16:08

Weer heeft invloed op de rode bloedluis

Warm en vochtig weer, daar houden rode bloedluizen van. Ze gedijen het beste bij een temperatuur boven de 25 graden celcius en bij een relatieve luchtvochtigheid van 70%.  Als het in het kippenhok kouder is dan 12 graden, dan is het snel gedaan met de bloedluizen. De eitjes die deze mijten leggen, komen dan niet uit. Ook een zeer lage…
01 juni 2014 - 14:45

Koolzaadolie nieuw middel in strijd tegen…

Bewerkte koolzaadolie, een poduct ontwikkeld door Agraservice Lindenhols, is het nieuwste middel in de strijd tegen bloedluis. Het middel is niet schadelijk voor mens of dier. Het middel heet Bio Controle Bloedluis, is geen vergif, maar werkt op het bewegingsapparaat van de mijt, waardoor deze niet meer bij de kip kan komen. Ook wordt het ademen…
11 mei 2014 - 15:32

Uitvinding van het seizoen: bloedluizen…

Bloedluis bestrijden bij kippen en volièrevogels zonder chemische middelen te gebruiken? Dat kan met bloedluisbakjes of oliebadjes. Een goedkope en duurzame, natuurlijke oplossing.

Artikelen over Bloedluis

11 mei 2014 - 16:54

Bestrijding van bloedluis

Heb je last van bloedluis in het kippenhok? Dat gaat niet vanzelf weer over. In dit artikel beschrijven we hoe je dit probleem het beste kunt aanpakken. Bloedluizen keren vaak terug en dan zul je weer aan de slag moeten.
11 mei 2014 - 16:40

Wat is bloedluis?

Bloedluis is een 1 millimeter kleine parasiet, die zich in korte tijd explosief kan voortplanten.
10 oktober 2011 - 11:59

Preventie toverwoord bij bloedluis

De meeste parasieten hebben een voorkeur voor de zomer. De winter is een goed tijdstip voor het treffen van maatregelen. Dat geldt zeker voor bloedluis.