Ezels

Laatst gewijzigd: ma, 20/03/2017 - 13:42
Ezel met veulen

Ezels behoren tot de familie van de paardachtigen en zijn genetisch ook zeer verwant aan paarden, maar verschillen op een aantal onderdelen. Ze hebben langere oorschelpen, een dikker hoofd, en korte manen. Anders dan paarden hebben ezels geen zwilwratten aan de achterbenen. Ook groeien ezelhoeven op een andere manier aan dan paardenhoeven. Ezels hebben meer een vechtrespons, paarden hebben een vluchtrespons.

Hoewel ezels zich evolutionair ontwikkeld hebben in een subtropisch klimaat, kunnen ze zich goed aanpassen aan Westeuropese weersomstandigheden. Ezels staan bekend als dom en koppig, maar dat gedrag is altijd het gevolg van een slechte behandeling. Een ezel vraagt om een consequente aanpak. Het gebruik van geweld heeft een averechts effect.
Voor ezels geldt dezelfde regelgeving als voor paarden. Zo moeten ze gechipt worden en een paspoort hebben. Ezels kunnen heel goed samen met andere ezels worden gehouden, maar anderssoortige grazers worden verjaagd. Nederland telt naar schatting 8.000 tot 10.000 ezels.

Het Landelijk Kennisnetwerk Levende Have wil kleinschalige houders van ezels en hobbyisten die overwegen ezels te gaan houden praktische informatie geven op allerlei gebied. Daarvoor is samen met het LICG een  ezelbijsluiter gemaakt (zie bijlage).

Hieronder volgt een opsomming van de belangrijkste thema's. Via doorklikken kunt u steeds verder navigeren in het kennisnetwerk. Onderaan de afzonderlijke wiki's kunt u altijd weer terugkeren naar eerder bezochte wiki's.

Heb je zelf ezels en heb je hier een vraag over? Stel ze in de vraagbaak

Ben je op zoek naar een ezel? Informeer dan eens bij de Ezelvriend

Informatie per thema:

Reactie toevoegen